Grens oversteken met één verdediger en schieten op pionnen met keeper

Spelbeschrijving

Met het spel ”grens oversteken met één verdediger en schieten op pionnen met keeper” leren de spelers een tegenspeler te passeren en zich klaar te maken voor een vervolgactie. In deze oefening probeert de speler met bal de verdediger in een zo kort mogelijke weg te passeren. Eenmaal voorbij de gele gronddoppen mag de speler met bal proberen om de pionnen te raken, maar let op er staat een keeper welke je het lastig probeert te maken. De speler met bal welke heeft geschoten gaat achter de pionnen staan om de doorgeschoten ballen op te vangen en de speler achter de pionnen wordt de nieuwe aanvaller. Wissel de verdediger na een paar minuten of na een aantal onderscheppingen. 

Video afspelen
Bekijk de video

De spelregels

De voorbereiding

Organisatorisch kun je het veld volgens de volgende afmeting uitzetten. Wil je het moeilijker maken voor de speler met bal maak dan het veld wat smaller en korter.

De afmetingen

De materialen

Moeilijker of makkelijker maken

De grensbewaker met coach en één verdediger

O8 – O12 | 4 – 12 spelers | 1/4 veld

In dit voorbeeld voegen we een extra verdediger (de keeper) toe zodat wanneer de speler met bal de tegenspeler voorbij heeft gespeeld er een vervolgactie wordt ingezet waarbij de speler met bal goed moet kijken waar zijn volgende tegenspeler zich bevind. We dagen de speler met bal nu nog meer uit om het overzicht te behouden.

Passeren en pion schieten met één verdedigerDe grensbewaker met één verdediger

O8 – O12 | 4 – 12 spelers | 1/4 veld

In het volgende voorbeeld vervangen we de trainer / coach door een teamgenoot. Hierdoor wordt de verdedigende druk nu wedstrijd echt (bij het voorbeeld met de trainer / coach geeft de coach opbouwend verdedigend druk op de bal afhankelijk van het niveau van de speler).

De grensbewaker met één verdediger en een keeper

O8 – O12 | 4 – 12 spelers | 1/4 veld

In dit voorbeeld voegen we nog een extra verdediger toe om de speler met bal nog meer uit te dagen om een tegenspeler te passeren en te scoren op een laag doel. 

Andere voetbal oefeningen

The Angry HippoThe Angry Hippo

O8 – O12 | 5 – 9 spelers | 1/4 veld

In deze oefening proberen de spelers met bal een bal in het midden (bij The Angry Hippo) te veroveren zonder getikt te worden. De spelers leren hierbij een inschatting te maken om een bal wel of niet te veroveren en bij balwinst de bal te behouden. 

Chaosdoelenspel voetbalHet chaosdoelenspel

O8 – O12 | 4 – 12 spelers | 1/4 veld

Letterlijk een grote chaos met veel mogelijkheden om te kunnen scoren. De spelers met bal proberen te scoren door een pion omver te schieten. 

Keuzes maken 2 tegen 2 tegen 2 in een vrije ruimteKeuzes maken 2 tegen 2

O8 – O12 | 6 – 12 spelers | 1/2 veld

In dit spel leren de spelers met bal te kijken of ze hun tegenspeler voorbij kunnen spelen. Lukt dit dan worden ze direct klaargemaakt voor een vervolgactie. Kiezen de spelers met bal ervoor om de bal af te spelen of een eigen actie te ondernemen? 

Wat andere van het spel vinden

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Plaats als eerste een reactie en vul in het onderstaande formulier in wat je van het spel vindt!

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest