3 tegen 3 omschakelen

3 tegen 3 omschakelen is één van de spellen in onze reeks basketbal oefeningen. In deze oefening leren de spelers op aanvalshelft een 3 – 3 situatie uit te spelen. De speler met bal bekijkt of de weg naar de basket vrij is. Wanneer dit geval is kan deze speler score met een lay up. Wanneer dit niet het geval is zoekt de speler met bal een kansrijkere medespeler welke mogelijk wel kan scoren. Aanvallend kan het opgelost worden door te passen of met dribbelbewegingen en rotaties.

In deze oefening leren de spelers op aanvalshelft een 3 – 3 situatie uit te spelen. De speler met bal bekijkt of de weg naar de basket vrij is. Wanneer dit geval is kan deze speler score met een lay up. Wanneer dit niet het geval is zoekt de speler met bal een kansrijkere medespeler welke mogelijk wel kan scoren. Aanvallend kan het opgelost worden door te passen of met dribbelbewegingen en rotaties.

Wat heb je nodig?
Wat heb je nodig?

Voor het spel 3 tegen 3 omschakelen kun je de volgende materialen gebruiken en wil je natuurlijk weten met hoeveel deelnemers je dit spel kunt spelen. Wellicht wil je alleen oefeningen zien voor een bepaalde leeftijdsgroep?

Welke materialen?

Aantal deelnemers

Stopwatch
Voetbal oefeningen onder 6 jaar
Voetbal oefeningen
Voetbal oefeningen
Voetbal oefening onder 12 jaar
Voetbal oefening
Voetbal oefeningen
Voorkennis
Voorkennis

Wat weten de kinderen?

De speler met bal weet hoe de bal op maat afgespeeld kan worden. De speler met bal kijkt waar de vragende medespeler de bal wil ontvangen.

De speler zonder bal weet waar je kansrijk jezelf kunt opstellen om de bal vrij te ontvangen en vanaf welke afstand hij/zij kansrijk is om te kunnen scoren.

Wat kunnen de kinderen?

De speler met bal kan een vragende medespeler op maat aanspelen met:

  • Een borst pass
  • Een stuit pass
  • Een over je hoofd pass
  • Met één hand passen

De speler zonder bal stelt zich aanspeelbaar op, vraagt om de bal met zijn handen en staat klaar om de bal te ontvangen. Bij het ontvangen wordt de bal zacht gemaakt (beweeg mee met de snelheid van de bal) voor een vervolgactie (het schieten). 

Doel van de training
Doel van de training
Doel van de training

Wat is het trainingsdoel?

De speler zonder bal kan de bal in scoringspositie ontvangen, de bal zacht maken en klaarmaken voor de vervolgactie (schieten). Dit alles onder druk van een verdediger. 

De speler met bal kan scoren onder druk van een verdediger. De verdediging wordt steeds moeilijker wanneer er raak wordt geschoten. Hierdoor leren de aanvallende spelers om onder druk te presteren (game-like)

Anderen basketbal oefeningen: