Gratis voetbal oefeningen

Voetbal oefeningen nodig voor je volgende training? Wil je meer inspiratie en kennis opdoen rondom spelend leren? Hieronder vind je allerlei GRATIS oefeningen welke je direct kunt gebruiken op je volgende voetbaltraining! De vele oefeningen zijn speciaal ingericht voor de jonge jeugd. Toch liever toegang tot de gehele methodiek? 

Voetbal oefeningen

Leren om vrij te lopen

In deze voetbaloefening leren de spelers met de bal om het overzicht te bewaren en op maat een medespeler aan te spelen. De spelers zonder bal leren om uit de schaduw van de verdediger te komen zodat ze dus vrij aanspeelbaar zijn

Dribbelen met de bal

In deze voetbal oefening leren de spelers met de bal om het speelveld te blijven zien, maar ook om de bal af te schermen van tegenspelers. Op teken van de trainer proberen de spelers met bal de overkant te halen zonder dat deze wordt afgepakt. 

Opbouwend teambal

In deze oefening leren de spelers met bal het voetbal speelveld te overzien, de bal af te schermen en te komen tot score. Deze oefening leent zich ook voor andere doeleinden en kan dus meervoudig ingezet worden tijdens je voetbaltrainingen.

1 tegen 1 tegen 1 met keeper in het doel

De trainer gooit de bal naar een willekeurige plek in het veld. Zodra de trainer de bal gooit, mogen de spelers proberen in balbezit te komen. De speler welke in balbezit komt wordt aanvaller en de spelers zonder bal automatisch verdediger. De speler met bal probeert in deze situatie tot score te komen en af te werken op doel. 

Verdedigend druk geven en omschakelen

In deze oefening leren de aanvallers om druk te blijven zetten op de verdedigers van de tegenpartij. De tegenpartij probeert balbezit te houden in een kleine ruimte. De aanvallende partij probeert door druk te zetten de bal te veroveren en om te schakelen met vleugelspelers. 

Afwerken op het doel in de hotspot

In deze oefening leren de spelers om in scoringspositie te komen en de bal te kunnen afwerken op doel. De speler in het midden krijgt van verschillende posities de bal aangespeeld en mag de bal in één keer afwerken op doel of door middel van een schijnbeweging.

Zelf oefeningen ontwerpen?

Voor topsport en beginners

Sporten-voetbal
Sporten-rugby
Sporten-honkbal
Sporten-basketbal
Basketbalclub Bladel

Spelers leren vrijlopen en overspelen

In deze oefening leren de spelers om in spelsituatie balbezit te houden en te belonen wanneer dit gelukt is. De spelers met bal houden overzicht over het speelveld, spelen op maat een medespeler aan en beschermen wanneer nodig de bal. De spelers zonder bal leren hoe ze kunnen vrijlopen of in een scoringsrijke positie te staan.

In balbezit komen en houden

In deze oefening leren de spelers om onder druk van een verdedigers in balbezit te komen en vervolgens balbezit te houden. De speler met bal bewaart overzicht, schermt de bal af en probeert een medespeler op maat aan te spelen. Bij 10 succesvolle passes of 3 onderscheppingen wordt er gewisseld.

Verdedigende druk en omschakelen

In deze oefening leren de aanvallers om druk te blijven zetten op de verdedigers van de tegenstander. De tegenpartij probeert balbezit te houden in een kleine ruimte. De aanvallende partij probeert door druk te zetten de bal te veroveren en om te schakelen om te scoren. 

Afwerken op doel

Voetbal oefeningen

In deze oefening leren de spelers met bal te kijken of een eigen scoringskans mogelijk is en of een medespeler mogelijk in een kansrijkere scoringspositie staat.

Afwerken op doel

Afwerken op doel 2 tegen 1

In deze oefening leren de spelers met bal te kijken of een eigen scoringskans mogelijk is, of een medespeler in een kansrijkere scoringspositie staat en om om te schakelen. 

Nummerspel

Nummerspel

In deze oefening leren de spelers om snel te reageren en door in balbezit te komen een scoringskans te creëren. Dit doen spelers door te kijken naar de situatie (1-1, 2-2 of 3-3, etc.)

Afwerken op doel op hoog tempo

In deze oefening leren de spelers om de bal aan te nemen, te verwerken en af te maken op het doel. 

Verdediger in het midden 1-1

In deze voetbaloefening leren de spelers met bal om de bal af te schermen, in scoringspositie te komen en te scoren. 

Wave na wave 1 tegen 1 tegen 1

In deze voetbaloefening leren de spelers met bal om de bal af te schermen, in scoringspositie te komen en te scoren.