Gratis basketbal oefeningen

Bent je op zoek naar gratis basketbal oefeningen voor je trainingen? Wil je meer inspiratie en kennis opdoen rondom spelend leren? Hieronder vind je allerlei GRATIS oefeningen welke je direct kunt gebruiken! De vele activiteiten zijn speciaal ingericht voor de jonge jeugd. Toch liever toegang tot de gehele methodiek? 

Dribbelen met lummel spelers

In deze oefening leren de spelers om overzicht te houden, de bal af te schermen en een medespeler te kunnen aanspelen. De spelers met bal proberen naar vrije ruimtes te dribbelen zodat hun bal niet wordt afgepakt door één van de lummels. Wordt je bal afgepakt speel je de bal naar een wisselende vrije speler welke langs de kant staat en sluit je achteraan in de wachtrij. De coach wisselt de lummel spelers na een bepaalde tijd door. 

Ga je mee een potje ''matten''?

In deze gratis basketbal oefening leren spelers om vrij te lopen door zich aanspeelbaar op te stellen en dus uit de schaduw van zijn/haar verdediger te lopen. De spelers spelen minimaal 5 keer over en mogen daarna proberen de bal op een mat te ontvangen. Lukt dit verdienen zij één punt. Bij een onderschepping wordt er gewisseld van rol. Een punt is ongeldig wanneer de verdediger een voet op de mat heeft geplaats. Hierdoor leren de aanvallers om de bal in de loop van een medespeler te passen.

2 tegen 1 lijnbal met dribbelen

In deze oefening leren de spelers met bal om te kijken of de weg naar het scoringsgebied ”vrij” is. Lukt het om door te dribbelen proberen zij een punt te halen door de bal achter de lijn op de grond te drukken. Is de weg niet vrij, dan kijkt de speler met bal of een medespeler kansrijker staat opgesteld. Wordt de bal door de lummel afgepakt dan lopen de spelers buiten het veld om naar het volgende veld. De coach wisselt de lummel spelers na een bepaalde tijd door. 

1-en-twintig punten schieten van afstand

Er worden twee gelijkwaardige teams gemaakt. In deze oefening kunnen spelers zelf kiezen vanaf welke afstand ze schieten. Een score in de bucket is 1 punt waard, buiten de bucket en binnen de 3-punterslijn is 2 punten en buiten de 3-punterslijn is 3 punten waard. De spelers proberen 21 punten in totaal behalen. Wanneer spelers een pass maken probeer dan druk op het schot te geven. Welke team lukt het om als eerste 21 punten te halen?

Gratis basketbal oefening pionnen wegschieten

In deze gratis basketbal oefening kunnen spelers zelf kiezen vanaf welke afstand ze schieten. Wanneer een speler raak schiet vanuit het aangegeven gebied legt deze speler de juiste kleur pion met de punt naar de tegenstander. Raakt de tegenstander dezelfde kleur zet deze speler de pion eerst recht voordat de punt naar de tegenstander mag wijzen. Bij iedere pass proberen spelers druk te geven op het schot door uit te stappen.

Schiet met opbouwende druk

Dit spel kan gespeeld worden in tweetallen of in groepen van 2 – 6 deelnemers. In deze oefening leren de spelers raak te schieten onder verdedigende druk. Iedere keer als de speler met bal raak schiet, mag de verdediger een positie dichterbij komen staan. Wanneer de bal mis wordt geschoten start de verdediger op dezelfde positie als voorheen. In totaal wordt er 3 keer geschoten en daarna wordt er gewisseld.

2 tegen 2 omschaken

Hoe leer ik spelers omschakelen is één van de vele spellen in onze reeks basketbal oefeningen. Benieuwd naar hoe dit spel werkt? Bekijk dan de video.

3 tegen 2 omschakelen

Hoe leer ik spelers omschakelen is één van de vele spellen in onze reeks basketbal oefeningen. Benieuwd naar hoe dit spel werkt? Bekijk dan de video.

3 tegen 3 omschakelen

Hoe leer ik spelers omschakelen is één van de vele spellen in onze reeks basketbal oefeningen. Benieuwd naar hoe dit spel werkt? Bekijk dan de video.

Opbouwend basketbal

Hoe leer ik spelers om posities op te vullen?

In deze gratis basketbal oefening leren de spelers om naast het passen met een borst- of stuitpass ook verschillende posities op te vullen. Belangrijk is dat spelers altijd uit de schaduw van hun verdediger lopen, wanneer ze de bal niet kunnen krijgen. Na 6 keer overspelen komt er een extra verdediger bij, totdat er 3 tegen 3 wordt gespeeld. Daarna mag er worden gescoord. 

Opbouwend bouncebal

Opbouwend bouncebal is één van de vele spellen in onze reeks basketbal oefeningen. Benieuwd naar hoe dit spel werkt? Bekijk dan de video.

2 tegen 1 omschakelen

Hoe leer ik spelers aanvallende keuzes maken?

In deze basketbal oefening leren de spelers om een keuze te maken om door te gaan voor een lay up of de bal afspelen naar een medespeler welke een grotere scoringskans heeft. Door het spel betekenisvol (wedstrijdecht) aan te bieden leren spelers om te gaan met allerlei factoren die tijdens de wedstrijden ook terugkomen. De speler in het midden begint met de bal. 

Basketbal oefeningen en video's

Natuurlijk heeft u als sportvereniging een opleidingsplan en een beleidsplan. Toch wilt u als sportvereniging meer inhoud geven aan uw trainingen en wedstrijden. Hierbij wilt u uw trainers en coaches zo optimaal mogelijk voorzien in basketbaloefeningen en spelvormen, welke aansluit bij de te behalen doeleinden binnen de sportvereniging. Hierbij spreken alle trainers en coaches dezelfde taal en is er een doorlopende ontwikkelingslijn bij al uw jeugdteams. Jeugdleden weten waar ze aan toe zijn, ervaren meer plezier, leren doelgericht en er ontstaat succes! Uw sportvereniging groeit!

We Move Sports heeft verschillende uitgewerkte sport- en spelmethodieken met meer dan 250+ basketbaloefeningen en spelvormen, waarbij we onszelf nu ontwikkelen door het maken van 100+ basketbalvideo’s! Hierbij is het doel om de spelers en coaches met meer plezier te laten bewegen, het spel te laten snappen, het nemen van de juiste beslissingen, zichzelf ontplooien in diverse vaardigeden en dit vervolgens toepassen in complexe spelsituaties.We Willen dat kinderen kiezen voor een sport, omdat ze het leuk vinden, waarbij leerinhoud en kennis een hulpmiddel is om te kunnen versterken.